
                                                      LUTON TRIPLES BOWLS LEAGUE RULES 

 

 

1. THE LEAGUE SHALL BE KNOWN AS THE LUTON TRIPLES BOWLS LEAGUE 

 

2.      A) ALL LEAGUE GAMES AND COMPETITIONS SHALL BE PLAYED IN ACCORDANCE WITH THE 

RULES OF BOWLS ENGLAND AND ANY LOCAL RULES DEEMED APPROPRIATE BY THE LEAGUE 

EXECUTIVE. THE LEAGUE SHALL BE AFFILIATED TO BEDFORDSHIRE BOWLS. 

 

         B) THE LEAGUE SHALL BE MANAGED BY AN EXECUTIVE. THE EXECUTIVE SHALL COMPRISE 

OF A CHAIRMAN, SECRETARY AND TREASURER, ALL OF WHOM SHALL BE ELECTED ANNUALLY AT 

AN ANNUAL GENERAL MEETING WHICH WILL BE HELD ANNUALLY. 

 

         C) A COMMITTEE TO CONSIST OF TWO MEMBERS OF THE EXECUTIVE TOGETHER WITH AT 

LEAST ONE DELEGATE SELECTED BY THE SECRETARY WILL BE FORMED TO FORM A QUORUM. 

THE COMMITTEE SHALL MEET WHENEVER DEEMED NECESSARY BY THE SECRETARY TO ADJUDGE 

ALL QUESTIONS AND DISPUTES THAT MAY ARISE ON ANY LEAGUE MATTER. THE DECISION OF 

THE EXECUTIVE SHALL BE FINAL AND BINDING. 

ANY QUESTION OR DISPUTE MUST BE MADE TO THE SECRETARY IN WRITING WITHIN 48HRS 

OF THE EVENT. 

 

         D) THE TREASURER SHALL OPEN AN APPROVED BANK ACCOUNT, WHICH WILL BE IN THE 

NAME OF‘LUTON BOWLS TRIPLES LEAGUE’. MONEYS IN THIS ACCOUNT SHALL BE AUTHORISED 

FOR DISBURSEMENT UPON THE SIGNATURES OF TWO OF THE THREE OFFICERS (CHAIRMAN, 

SECRETARY, AND TREASURER). 

 

         E) THE TREASURER SHALL PRESENT TO THE ANNUAL GENERAL MEETING ACCOUNTS AND A 

BALANCE SHEET WHICH HAS BEEN AUDITED BY AN AUDITOR APPOINTED FROM A BONIFIDE 

MEMBER OF THE LEAGUE AT THE ANNUAL GENERAL MEETING. 

 

3. TEAMS    

A TEAM SHALL CONSIST OF SIX PLAYERS - I.E. TWO TRIPLES. 

EACH TEAM SHALL REGISTER A SQUAD OF PLAYERS WITH THE LEAGUE SECRETARY BY THE 31st 

OF MAY EACH YEAR. THE SQUAD SHALL CONSIST OF A MINIMUM OF SIX AND UP TO A MAXIMUM 

OF TWELVE PLAYERS. THIS ALSO APPLIES TO CLUBS WITH ONLY ONE TEAM PARTICIPATING IN 

THE LEAGUE.  

 

4. A PLAYER ONCE REGISTERED WITH ONE TEAM CANNOT TRANSFER TO ANOTHER TEAM 

REGISTERED BY A CLUB, NOR CAN THAT PLAYER BE REGISTERED TO PLAY FOR ANOTHER CLUB 

DURING THAT SEASON. 

 

MATCH PLAY 

5. THIS LEAGUE DEEMS A MATCH TO BE A GAME OF 18 ENDS PER TRIPLE. 

 

6. A) ALL MATCHES MUST BE PLAYED ON THE ALLOCATED DATE.  

 FAILURE TO COMPLY WILL RESULT IN THE OFFENDING TEAM 

 FORFEITING THE MATCH TO THEIR OPPONENTS. (SEE RULE 7A)  

THE ONLY EXCEPTIONS WILL BE  

1) IF THE MATCH IS ABANDONED DUE TO THE WEATHER (SEE RULE 8C) 

2) IF THE HOME TEAMS GREEN IS NOT AVAILABLE FOR PLAY FOR ANY REASON ON THE ACTUAL 

DATE ALLOCATED. THE HOME TEAM MUST CONTACT THEIR OPPONENTS AND MAKE 

ARRANGEMENTS TO PLAY ON THEIR OPPONENTS GREEN ON THE ALLOCATED DATE IF RINK SPACE 

IS AVAILABLE i.e. REVERSE THE FIXTURE.  

BOTH TEAM MANAGERS MUST INFORM THE LEAGUE SECRETARY BY EMAIL OR LETTER WITH 

IN 7 DAYS OF CONFIRMING AGREEMENT TO CHANGE THE FIXTURE. 



 6. B) SIX POINTS SHALL BE AWARDED TO THE TEAM WITH THE MOST SHOTS AND TWO POINTS TO 

EACH WINNING TRIPLE. ONE POINT EACH IN CASE OF A TIE.  

 

7. A) ANY TEAM, HOME OR AWAY, FAILING TO ARRIVE FOR A MATCH WILL BE PENALISED BY 10 

POINTS AND 15 SHOTS BEING AWARDED TO THE TEAM IT SHOULD HAVE PLAYED. (ALSO SEE 

RULE 10B) 

7. B) IN THE EVENT OF A TEAM TURNING UP WITH ONE PLAYER SHORT THAT TEAM WILL BE 

DEEMED AS HAVING CONCEDED THE GAME AND POINTS AWARDED TO THERE OPPONENT AS 

PER RULE 7A. 

 

 

 

8. GAMES ABANDONED DUE TO INCLEMENT WEATHER 

         A) A MINIMUM OF 10 ENDS PER EACH TRIPLE MUST BE COMPLETED TO CONSTITUTE A 

GAME. IF LESS THAN 10 ENDS HAVE BEEN PLAYED BY EACH TRIPLE THE RESULT WILL NOT STAND 

AND RULE 8C APPLIES.  

        B) BOTH CAPTAINS MUST AGREE TO THE ABANDONMENT OF THE GAME. 

        C) BOTH TEAM MANAGERS MUST REARRANGE THE MATCH WITHIN 14 DAYS OF THE 

ABANDONMENT AND. BOTH TEAM MANAGERS MUST INFORM THE LEAGUE SECRETARY BY 

EMAIL OR LETTER WITH IN 14 DAYS. 

 

 

9. THE LUTON BOWLS TRIPLES LEAGUE SHALL RUN AS MANY DIVISIONS AS REQUIRED. IF MORE 

THAN ONE DIVISION IS FORMED, THERE SHALL BE PROMOTION AND RELEGATION. ONE TEAM 

PROMOTED AND ONE RELEGATED PER EACH DIVISION OR AS DEEMED NECESSARY BY THE 

EXECUTIVE. 

 

10. COMMENCEMENT OF MATCHES 

 

         A) GAMES SHALL BE PLAYED ONLY ON A MONDAY EVENING (EXCEPT RE-ARRANGED GAMES) 

TRIAL ENDS SHALL COMMENCE AT 6-00pm AND THE MATCH PROPERLY STARTS NOT LATER THAN 

6-15pm.                                                                       

 

         B) ANY TEAM NOT READY TO START PLAY 1/2HR AFTER THE 6-15pm START WILL CONCEDE 

THE MATCH. 

 

 11. THE RESULT SHEET SIGNED BY THE CAPTAINS OF BOTH TEAMS, MAY BE SCANNED OR PHOTO 

COPIED AND  EMAILED  TO THE SECRETARY OR POSTED BY THE TEAM MANAGER OR 

NOMINATED TEAM CAPTAIN OF THE HOME TEAM WITHIN 48 HOURS OF THE COMPLETION OF THE 

GAME. 

 

12.  JOINING AND ANNUAL ENTRY FEE 

 

        A) THE INITIAL JOINING FEE TO THE LEAGUE WILL BE £15-00 PER TEAM. FEES TO BE PAID TO 

THE TREASURER BY THE 31ST MAY EACH YEAR. 

        B) ANNUAL LEAGUE ENTRY FEES WILL BE AGREED AT EACH A.G.M 

        C) A CLUB WITHDRAWING A TEAM/S FOR WHATEVER REASON FROM THE LEAGUE WILL HAVE 

A PERIOD OF GRACE FOR ONE YEAR. 

        D) IF THE SAID CLUB RE-ENTERS THEIR TEAM/S WITH IN THE ONE YEAR PERIOD THEY WILL 

NOT PAY A REJOINING FEE.  

         E) HOWEVER IF AFTER ONE YEAR THE SAID CLUB WANTED THEIR TEAM/S TO RE-ENTER THE 

LEAGUE, THEY MUST PAY THE CURRENT JOINING AND ANNUAL ENTRY FEES. 

 

13.  IF, AFTER COMPLETION OF FIXTURES, ANY TEAM IS LEVEL ON POINTS, SHOTS FOR AND 

AGAINST WILL BE TAKEN INTO CONSIDERATION. 



 

14. ANY NEW TEAMS WISHING TO ENTER THE LEAGUE MUST NOTIFY THE SECRETARY BY THE 

A.G.M. 

 

 

 

15.  DRESS   

         PLAYERS WILL AT ALL TIMES WEAR THE FOLLOWING; 

                                            WHITE SHIRT OR REGISTERED CLUB COLOURED SHIRTS 

                                            GREY TROUSERS) 

                                            BOWLING SHOES (BROWN, WHITE OR GREY) 

         IN INCLEMENT WEATHER WHITE OR CLUB REGISTERED COLOURED WATERPROOFS WILL BE 

WORN. 

 

 

 

 

16.  NOTICE TO ANY ALTERATIONS OR ADDITIONS TO THE RULES MUST BE GIVEN IN WRITING TO 

THE SECRETARY AT LEAST 7 DAYS BEFORE THE A.G.M. WHICH WILL BE HELD ON A DATE DEEMED 

SUITABLE BY THE LEAGUE SECRETARY EACH YEAR. 

 

 

 

                                                                                 

                                                                                 CHAIRMAN……………………………………………….. 

 

                                                                                 UPDATED                     12th DAY OF MAY 2017 

 

 

                                                                                  SECRETARY ……………………………………………… 

                                     

                                                                                  UPDATED                    12th DAY OF MAY 2017 

 

 

 

 


